Diferències entre motivar i animar

Motivar és diferent d’animar. T’ho havies plantejat? Animar ve del verb llatí Animare, que significa donar o insuflar ànim, valor o confiança. Motivar deriva del llatí Motivus o Motus, que significa ‘causa del moviment’. L’ànim canvia les emocions, mentre que la motivació canvia el comportament i l’acció. Per tant, animar podria ser el primer pas a partir del qual es podria encadenar la motivació. Motivar estaria relacionat amb ‘tenir motius’ per a l’acció, de manera que és més profund que animar. El tema de la motivació influeix en l’inici de l’acció i més enllà, és a dir, és bàsica per al manteniment de l’acció o conducta iniciada. És per aquest motiu que això anomenat “frases motivacionals” potser no ho siguin. Potser seria interessant fer un exercici de sinceritat i canviar-los el nom a “frases animadores” que, en determinats casos o situacions, poden servir per animar a donar primers passos com a molt. Ja que en altres ocasions potser generin una reacció més negativa que positiva. En el cas que aquest “ànim”, vingui d’una frase o d’un llibre, no s’acompanyi de motius autèntics, potser no serveixi per a res. Motivar i animar són conceptes alhora diferents i similars, en relació als problemes que poden sorgir en la seva interacció. Vegem:
Algú pot animar-se a fer alguna cosa sense sentir motivació per fer-ho.
En aquest cas hi ha el perill que la motivació mai aparegui. La persona es desanima progressivament. Cada vegada costa més emprendre l’acció. En aquest punt la persona haurà de decidir: canviar l’acció realitzada o deixar de fer l’acció. En el pitjor dels casos, la situació pot portar a cronificar les emocions negatives fins arribar al punt de promoure el desenvolupament de depressió o ansietat.
Algú pot sentir motivació cap a alguna cosa però no tenir ànim per fer-ho.
En aquest cas hi ha el risc que l’ànim no aparegui. La persona es desmotiva progressivament. Les emocions negatives (tristesa, apatia …) porten a la persona a decidir: canviar l’acció realitzada o deixar de fer l’acció. En el pitjor dels casos, la situació pot portar a cronificar les emocions negatives fins arribar al punt de promoure el desenvolupament de depressió o ansietat. Les dues possibilitats impliquen un risc comú: que les emocions negatives de la persona arribin a desenvolupar simptomatologia més o menys greu. És per aquest motiu que val la pena atendre els primers signes de desànim, desmotivació i la relació entre els dos. Has sentit això alguna cosa semblant en alguna situació? Actualment, què sents?: ¿Ànim o desànim? ¿Motivació o desmotivació? Vols saber més sobre aquest o altres temes relacionats? Potser necessites ajuda per millorar una mica en tot? Escriu-me i ho enfoquem!   Inspiració a partir de les definicions: Motivació. (2019, 7 de gener). Viquipèdia, l’Enciclopèdia Lliure. https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Especial:Citau&page=Motivaci%C3%B3&id=20665118 Animar. (2018, novembre 3). Viccionari, El Diccionari Lliure. https://ca.wiktionary.org/w/index.php?title=animar&oldid=1352325.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.