Els ronyons fan ‘arenilla’

Els ronyons són el primer motiu que escullo per explicar porto uns mesos sense publicar. Des de fa temps i últimament especialment, els ronyons em generen problemes. Degut al fort dolor que sento he investigat una mica. Especialment pel que fa a la sorra i pedres que es formen als ronyons (tal platja).

He pensat amb els ronyons com a metàfora del filtre propi, de la capacitat interna d’extreure allò tòxic del ‘torrent’ de la sang (i de la vida). He investigat sobre això i he trobat que els ronyons s’ubiquen també com el magatzem de la ‘por’. Com diu la medicina xinesa:

‘Molta alegria ofega el cor

Molta còlera ofega el fetge

Molta reflexió ofega la melsa

Moltes preocupacions ofeguen el pulmó

Molta por ofega el ronyó’

Em pregunto com és la ressonància en la vida emocional de la persona en el moment que sent que, un o potser els dos ronyons, no funcionen bé.

Als ronyons els hi arriba sang bruta per l’artèria renal constantment. La filtren per treure-la neta per la vena renal. Sembla prou essencial per a la vida.

Resumidament, podríem dir que els ronyons són semblants a dos esponges que extreuen les substàncies tòxiques de l’organisme. La seva feina està vinculada també a la producció de glòbuls vermells, pressió arterial, mineralització de l’esquelet, entre d’altres. Tenen una funció imrpescindible per a tot l’organisme.

Els ronyons són un sistema sublim. Actuen de filtre i treuen les substàncies tòxiques del cos. Però no només això, segons la psiconeuroimmunoendocrinologia (PNIE) el ronyó és un òrgan amb una complexa fisiologia i el seu coneixement permet endinsar-se en el coneixement i enteniment d’una infinitat de circumstàncies clíniques que poques vegades pensem que puguin tenir a veure amb el sistema renal. Per exemple, la hormona antidiurética (ADH o AVP), que controla la funció renal i també, funcions cognitives com la memòria i aprenentatge, comportament social i la resposta induïda per l’estrés conductual.

Els ronyons trien allò tòxic amb que fabriquen l’orina. Després la bufeta ho emmagatzema (un mig litre com a màxim) i s’expulsa de manera diària, recomanablement entre 4 i 6 vegades al dia, de manera fàcil, còmoda i indolora. En principi. Si tot va bé.

Les infeccions d’orina per exemple generen una sensació incòmoda, amb cremor i dolor en alguns casos. He buscat algunes solucions. Sembla que beure molta aigua i prendre nabius vermells sovint por ajudar a prevenir-la. Són un mal comú, estés i normalitzat fins a punts preocupants.

És normal que la gent tingui tantes infeccions d’orina? Com impacta la dieta que tenim en els nostres ronyons? Què és el que ens nodreix i el que ens enverina? Seguiré investigant…

Es curiós veure com les infeccions d’orina són molt més freqüents en dones. L’explicació física és que tenim la uretra més curta i els bacteris tenen més fàcil accés. Especialment després del sexe.

L’explicació metafòrica per a mi és que hem estat (i estem) condemnades a torrents tòxics que sovint, no es poden filtrar i es generen infeccions

Les infeccions d’orina no són l’únic problema. Que passa si, per exemple, es queda material sòlid, especialment el calci, a l’orina? Que passa si això es va cristal·litzant? Com si fos una rentadora, el calci es va enrocant?

Quan es forma l’arenilla o les pedres (càlculs) al ronyó han de sortir a l’exterior (si no poden per si soles s’haurà d’itnervenir quirúrgicament) Per unes vies que solen ser fines i delicades. Per tant, és esperable el fet que generin un cert quadre dolorós variat i complex que dependrà de cada persona.

En el meu cas i actualment sembla que hi ha arenilla. Això em genera dolor i malestar intestinal. Em fa mal. Els calmants m’ajuden.. Hi ha moments que sento un pessic gegant a la zona lumbar dreta.

Penso amb la metàfora. Ara, amb això que tinc dins i que no puc acabar d’eliminar. Sento que els ronyons potser manifesten la metàfora gegant de no saber filtrar ni extreure allò tòxic de mi mateixa.

Em recomanen antibiòtic, analgèsics, repòs i beure aigua. Aviat em convertiré en peix.

He descobert també que els càlculs renals són molt comuns i que poden estan afavorits per l’ estrès. Em pregunto quin òrgan no danya l’estrès i de quina manera podem afinar els recursos per aturar l’impacte d’aquest procés.

Encara hi ha més problemes en la vida renal. És per això que cal atendre la salut dels ronyons i de tot aquest sistema renal.

I tu, com sents els teus ronyons? Has passat per algun procés similar? Vols saber més? Tens més informació?

Comenta!!

Més informació:

https://www.visiblebody.com/es/learn/urinary/urinary-kidney

https://medicoplus.com/nefrologia/partes-rinon

Litiasi (pedres):

https://ca.wikipedia.org/wiki/Litiasi_renal

https://www.senefro.org/modules.php?name=calcfg

Calculadora del funcionament renal i més informació:

https://www.senefro.org/modules.php?name=calcfg

Recomanacions mèdiques

https://medlineplus.gov/spanish/ency/patientinstructions/000135.htm

Cistitis

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.