Alta sensibilitat: tal com dins d’una espècie hi ha espècimens més grans, n’hi ha d’altres més sensibles.

El terme PAS per fer referència a Persones amb Alta Sensibilitat el va descriure Elaine Aron, psicòloga, psicoterapeuta, novel·lista, professora d’Universitat i investigadora d’aquest tret des dels anys 90. Ha estat la pionera d’estudiar l’Alta Sensibilitat i crear una escala d’avaluació. En els seus llibres explica en detall el procés d’investigació i també, les principals característiques de l’Alta Sensibilitat.

Però, que significa ser Altament Sensible? És un trastorn?

No és un trastorn ni una malaltia. Podríem dir que és ‘una manera de ser’ que predisposa a ‘ser més sensibles’ davant de l’entorn.

Si ho expliquem des de la part més física, podem pensar en el sistema nerviós central. Un sistema nerviós central amb alta sensibilitat s’estimularà més i més ràpid davant del mateix estímul que un sistema nerviós central que no és altament sensible. Per tant, hi ha una diferència d’activació.


És un tret que possiblement sigui hereditari i que s’ha observat en tots els animals superiors (ratolins, gats, gossos, cavalls, monos, humans). Dins de cada espècie coincideix el percentatge d’espècimens que són molts sensibles a la estimulació: un 15-20%.


‘Tal com dins de cada espècie hi ha espècimens una mica més grans que altres, també n’hi ha de més sensibles que d’altres’

Elaine Aron al llibre ‘El do de la sensibilitat’

Ella i altres investigadores han establert la hipòtesi sobre la utilitat d’aquest tret. Sembla que sigui útil per a una espècie que hi hagi uns quants que estiguin més pendents de senyals subtils, dels perills, de les necessitats dels joves o malalts…


Pel que fa als espècimens humans més sensibles, segons els estudis, s’han pogut delimitar algunes característiques comunes. Amb tot, cal tenir en compte que aquest tret s’entrecreua amb d’altres. Cap tret explica la construcció total d’una persona, ja que, segons el context i entorn, cada humana es desenvoluparà de manera diferent i esdevindrà única.


Com a humanes, a més dels sistemes sensorials que ens permeten captar el món, tenim també la elaboració i processament de tota la informació que ens entra.

Per tant, sembla fàcil deduir que tenir alta sensibilitat no implica tenir els sistemes sensorials més aguts, sinó que el tema clau està en el processament i integració de la informació que arriba.

La manera de processar i la implicació o impacte que té aquesta informació és diferent en una persona amb Alta Sensibilitat.

De manera resumida, les principals característiques es poden resumir amb aquests quatre eixos:


· Profunditat de pensament i elaboració detinguda.

· Una forta emocionalitat lligada a una gran capacitat empàtica.

· Una elevada sensibilitat sensorial, especialment a allò ‘subtil’

· Tendència a sobreestimular-se o saturar-se


Progressivament aniré aprofundint sobre aquests eixos i característiques de les Persones Altament Sensibles.


I tu, coneixes algun espècimen amb Alta Sensibilitat? Creus que tu podries ser-ho?


Si tens preguntes o vols més informació, comenta!

Més informació:

https://www.asociacionpas.org/alta-sensibilidad/

https://hsperson.com/

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.